Jouw tekst in topvorm

Weet jij heel goed wat je wilt zeggen, maar laten jouw schrijfkunsten te wensen over? Dan is het een goed idee om jouw teksten te laten redigeren. Door iemand die er verstand van heeft natuurlijk. (Maar dat snap jij ook wel. 😉)

Spreekt deze tekst mijn doelgroep aan? Is mijn blog lekker leesbaar? Is mijn tekst grammaticaal in orde? Het zijn vragen die de revue passeren bij het schrijven van een tekst. Hoe helder jouw verhaal in je eigen hoofd ook is, het duidelijk verwoorden op papier is andere koek. Dé reden om er een ander naar te laten kijken.

Wat is dat nou eigenlijk, een tekst laten redigeren?

Wat houdt het redigeren van een tekst nou eigenlijk in? Kort door de bocht: redigeren is het nakijken en verbeteren van een tekst. (Bij voorkeur vóórdat je deze de wijde wereld inslingert.) Het redigeren van een tekst is meer dan alleen een spellingcheck. Naast het verbeteren van spelfouten en stijlfouten, wordt er gekeken naar zinsopbouw en de lengte van de tekst. Indien nodig wordt een tekst ingekort en ontdaan van overbodige woorden. Er wordt gekeken naar de opbouw van een tekst (is die logisch?) en of de tekst aansluit op het doel dat je ermee hebt. Het resultaat: een prettig leesbare en foutloze tekst die jouw doelgroep begrijpt.

Welke teksten laat je nakijken en corrigeren?

Welke tekst laat je redigeren en welke niet? Simpel: dat kies je helemaal zelf. Jouw tekst onder de loep laten nemen is altijd nuttig. Of het nou gaat om de teksten op jouw nieuwe website, een informatieve blog of een hilarisch out-of-office-bericht. Bij teksten voor offline gebruik, bijvoorbeeld brochureteksten, is het helemaal een goed idee. Als deze teksten eenmaal geprint zijn kun je de fouten er niet meer uithalen.

(Pssst… Denk je nu: ‘Ik wil wel een kritische blik, maar dat herschrijven kan ik zelf wel.’? Dan is Gevraagd Advies van Très Content wat voor jou.)

Wat kost het om een tekst te laten redigeren?

Wat het kost om een tekst te laten redigeren hangt af van de tekst in kwestie. Een antwoord waar jij niets mee kan, dat besef ik me. Ik kan je wel uitleggen wat de factoren zijn waarop de prijs gebaseerd wordt. Allereerst: de lengte. Wil je de tekst van jouw manuscript laten redigeren of betreft het de tekst op de verjaardagskaart voor oom Theo? Ook belangrijk: de staat van de tekst. Is het een onbegrijpelijk geheel dat volledig moet worden herschreven of is het een kwestie van de spreekwoordelijke ‘puntjes op de i’? Tip van Flip: vraag gewoon even een offerte aan.

Wie kan jouw tekst redigeren?

Tsja, en als je dan overtuigd bent van het feit dat jouw tekst door een professional geredigeerd moet worden; wie schakel je daar dan voor in? Je ziet ‘m natuurlijk al van mijlenver aankomen: huur een tekstschrijver in voor het redigeren van jouw tekst! Of je vraagt de buurvrouw die ‘best leuk is met taal’, kan natuurlijk ook. (Maar daarbij geldt meestal wel: garantie tot aan de deur.) De keuze is aan jou. Maar ik zou het wel weten 😉.

Als je het mij vraagt zeg ik (niet geheel onbevooroordeeld): laat jouw teksten redigeren door een ervaren tekstschrijver. Zo weet je zeker dat jouw tekst raakt, motiveert of inspireert! Je zet diezelfde tekst vervolgens met een gerust hart online, publiceert ‘m vol overtuiging in dat ene magazine of… Nou ja, je snapt mijn punt.

Stuur je me een mailtje met de tekst die ik voor jou mag redigeren? Liever eerst oriënteren? Snuffel dan eerst eens in mijn aanbod. (Je weet nooit wat je er vindt.)

Brenda van Veen - Freelance Tekstschrijver

Très Content

Jouw tekstschrijver in Leiden


Hey daar!

Ik ben Brenda, freelance tekstschrijver uit Valkenburg (bij Leiden). Gek op allerhande schrijfsels en mooie redigeerklussen. Gaan wij samen aan de slag?

Doen we! »