• Home
  • Wat ik schrijf
  • Over mij
  • Reviews
  • Blogs
  • Contact
bars
  • Home
  • Wat ik schrijf
  • Over mij
  • Reviews
  • Blogs
  • Contact

IJzersterke vacatureteksten schrijven: 10 tips!

IJzersterke vacatureteksten schrijven: 10 tips!

Vacatureteksten schrijven is een ware sport

Er was een tijd dat de werkzoekende de werkgever moest overtuigen. Maar die tijd is voorbij. Wakker worden werkgever! Het is nu aan jou om die kandidaten te verleiden. En dat doe je – om te beginnen – met een ijzersterke vacature. Maar hoe schrijf je een vacaturetekst die verleidt? Ik geef je 10 tips!

#1 Zorg dat de functietitel duidelijk is

Zet de functienaam duidelijk in de titel van je vacature. Deze moet in één oogopslag duidelijk zijn. Wees specifiek: dus niet alleen ‘consultant’, maar ‘IT-consultant’. Ben je actief in een specifieke (of populaire) branche, voeg dit dan toe in de titel. (Bijvoorbeeld: Marketingmanager evenementen.) Lekker voor de SEO. Het bedenken van de vacaturetitel is dus niet het moment om je creativiteit de vrije loop te laten. Er is niemand – geloof me – die zoekt op functies als Marketing Cowboy of HR-goeroe.

#2 Begin direct met overtuigen

Jouw intro moet direct overtuigen. Verplaats je in jouw ideale kandidaat en overtuig deze om verder te lezen. Maak die potentiële kandidaat maar lekker met je aanbod. Vermeld niet alleen de functie en soort organisatie, maar maak direct duidelijk waarom de lezer bij jou wil werken.

# 3 Maak de werkzaamheden concreet

Wat ga je doen in deze functie? Welke taken staan standaard op het menu en waar is er ruimte voor eigen invulling? Beschrijf gerust hoe een werkdag bij jou op kantoor eruitziet. Zo krijgt de lezer er direct een beeld bij.

# 4 Vertel waarom werken bij jouw bedrijf zo leuk is

Nogmaals: in deze tijd moet de werkzoekende jou niet overtuigen, maar jij de werkzoekende. Vertel wat je te bieden hebt. Vertel waarom jij de ideale werkgever bent en sleep die kandidaat over de drempel. Beschrijf dus vooral die feestelijke werksfeer, die inspiratieweekenden in de Spaanse zon en dat hybride werken.

# 5 Omschrijf jouw ideale kandidaat

Omschrijf de persoon die jij zoekt voor deze functie. Daarmee bedoel ik dus niet dat je direct jouw eisenlijst op tafel legt. Vertel eens wat voor type mens je bij deze functie ziet. Om dit helder te krijgen kun je – bijvoorbeeld – met de toekomstige collega’s van deze persoon in gesprek gaan. Natuurlijk kun je afsluiten met een lijstje wensen, met daarin bijvoorbeeld opleidingsniveau en ervaring. Maar denk erom: te veel wensen – of eisen – schrikt kandidaten af. Een stuk of 5 is meer dan genoeg. (En die pre’s? Eentje is leuk, weglaten is beter.)

# 6 Laat weten wat je biedt

De arbeidsvoorwaarden. Een essentieel onderdeel bij het schrijven van een vacature, maar maak er wat leuks van. Allereerst: noem het geen arbeidsvoorwaarden, maar denk eens aan een kopje als ‘Dit krijg je van ons’. Denk bij dit stukje ook even verder dan standaardzaken als aantal vakantiedagen en het salaris. Die tafeltennistafel in de kantine of de hysterische bedrijfsfeestjes zijn namelijk ook een reden om bij jou te werken. Schuif deze – en andere – extra’s niet zomaar onder de noemer ‘secundaire arbeidsvoorwaarden’, want ook dat zegt niemand iets.


Vacatureteksten schrijven: 10 tips!Nog even over dat salaris hè… Echt niemand kan iets met de term ‘marktconform salaris’. Getallen willen we zien. Ik merk vaak dat bedrijven bang zijn om een bedrag te vermelden, omdat het de ideale kandidaat misschien afschrikt. (Bijvoorbeeld omdat het te laag is.) Onzin! Die kandidaat is namelijk ook foetsie als je het tijdens een eerste gesprek aangeeft. In dat geval is het ook nog eens zonde van ieders tijd.


# 7 Vermijd moeilijke taal en nietszeggende clichés

Gebruik actieve, makkelijke taal en schrijf – als het kan – in de jij- & wij-vorm. Het is een vacature, geen literatuur. Schrijf in de toon die je ook op de werkvloer hanteert. Zo krijgt jouw kandidaat een indruk van de bedrijfscultuur. Gooi er geen lollige vacature in Cool Blue-stijl uit als je een formele werksfeer hebt. (En andersom.) Oh en doe ons allemaal een lol: vermijd bij het schrijven van een vacature termen als ‘9-tot-5-mentaliteit’, ‘duizendpoot’ en ‘spin in het web’. Dat hebben we wel een beetje gehad toch?

# 8 Zorg voor afwisseling

Wissel lopende tekst af met opsommingen. Een enorme lap tekst is niet aantrekkelijk, maar van de ene opsomming na de andere is ook nog nooit iemand blijer geworden. De juiste combinatie zorgt voor een fijne, leesbare tekst.

# 9 Zorg voor een afsluiter die aanzet tot reageren

Roep de lezer op om te reageren. Leg duidelijk uit hoe je dit doet en maak het die potentiële kandidaat zo makkelijk mogelijk. Vermeld e-mail en telefoonnummer of zorg voor een contactformulier onder de vacature. (Handig als die kandidaat hier direct een cv kan uploaden.)

# 10 Laat je vacatureteksten schrijven door een tekstschrijver

Kom je er niet uit? Is het schrijven van vacatureteksten zeg maar ‘niet jouw ding’? Dan laat je die vacaturetekst toch schrijven door een tekstschrijver! Wel zo makkelijk.

IJzersterke vacatureteksten schrijven: 10 tips!

Très Content Tekstbureau
Voorschoterweg 55
2235 SG Valkenburg (ZH)
(T) 06-4520.9503
(E) info@trescontenttekstbureau.nl
KvK: 60938072
Btw-id: NL001984136B64

Even bellen?
Très Content Tekstbureau is bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 – 17.00 uur.

LinkedIn Twitter

Benieuwd naar mijn privéschrijfsels?
Neem dan eens een kijkje op mijn blogs!

Travel by Très Content
Très Content – Persoonlijke blog

© Copyright 2022 | Algemene Voorwaarden Très Content Tekstbureau | Privacyverklaring | Cookiebeleid | Disclaimer
Website: Alderlane | Illustraties: De Tekenstudio | Huisstijl: Studio Amy Guijt